header2

citaat lama anagarika govinda


 

GGZ

just culture sidney dekker thumbHet boek Just Culture van Sidney Dekker verscheen voor het eerst in 2007. Een tweede, herziene editie van het boek kwam uit in 2012, en een derde in 2016. Het boek werd een bestseller. Met just culture wordt een eerlijke, rechtvaardige cultuur bedoeld, met drie hoofdkenmerken: vertrouwen, leren en verantwoording afleggen.
Sidney Dekker - van Nederlandse afkomst - is psycholoog en hoogleraar aan de Griffith University van Brisbane, Australië. Zijn specialiteit is nadenken over fouten en veiligheid.

gerrit glasGerrit Glas pleit voor een betere GGZ en roept op de actie Hart voor de GGZ te steunen. Glas is filosoof en psychiater. Sinds 2011 bekleedt hij de Dooyeweerdleerstoel aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2016 is hij benoemd tot de eerste Nederlandse hoogleraar Filosofie van de neurowetenschappen van het VUmc. Hart voor de GGZ is een initiatief van psychiater Remke van Staveren. Zij begon haar actie omdat ze vindt dat de balans tussen hoofd en hart in de zorg zoek is.


lars_tummersLars Tummers is aan de Erasmus Universiteit Rotterdam bezig met een proefschrift over ervaringen van professionals met nieuw beleid. Hij publiceerde recent de resultaten van een onderzoek onder 1.300 GGZ-zorgprofessionals - psychiaters, psychologen en psychotherapeuten.

abraham_van_eldijkAbraham van Eldijk is jurist van de stichting KDVP - Koepel van DBC-vrije Praktijken die sinds 2007 opkomt voor de rechten voor vertrouwelijkheid en professionele integriteit in de psychiatrie en psychotherapie. Van Eldijk legt glashelder uit wat er momenteel aan het veranderen is in de geestelijke gezondheidszorg.

marc_blomMarc Blom is psychiater en hoofd van de afdeling Depressie Ambulant locatie Lijnbaan (PsyQ Haaglanden) in Den Haag. Hier worden chronisch depressieve mensen behandeld en ook in het bijzonder therapieresistente patiënten. Deze afdeling heeft in december 2008 van de Stichting Topklinische GGz het TopGGZ-keurmerk gekregen. Dit betekent de erkenning dat Bloms afdeling excelleert op het gebied van onderzoek, patiëntenzorg en onderwijs.

jos lameJos Lamé, directeur van Riagg Rijnmond vindt het verkeerd dat de overheid voortdurend poogt de hulpverlening in de Geeestelijke Gezondheidszorg te uniformeren. Dat is het inspelen op een kinderlijke wens: alsof er 1 pasklare oplossing zou bestaan voor het menselijk tekort. In de jaren tachtig wilde de overheid dat met 1 RIAGG per regio, met 1 aanpak en 1 loket. Dit is nooit gelukt. Na veel professionele onenigheid, zijn de verschillende benaderingen binnen de RIAGGS tot een soort vreedzame vorm van naast elkaar leven gekomen.

ruth_feigenbaumSinds 1 januari 2008 moeten psychotherapeuten en psychiaters op de facturen aan hun zorgverzekeraars melden wat de diagnose is. Daarmee worden zij gedwongen om zowel hun beroepsgeheim als de privacy van hun cliënten te schenden,vindt de Haagse psychotherapeute Ruth Feigenbaum.Zij is voorzitter van de vorig jaar opgerichte Stichting Koepel van DBC-vrije Praktijken van Psychotherapeuten en Psychiaters.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design