header2

citaat lama anagarika govinda


 

dinsdag, 15 mei 2018 16:50

Gisteren, er komt geen eind aan

Beoordeel dit artikel
(15 stemmen)

Gisteren, 14 mei 2018, toen ik wakker werd na een onopvallende nacht, bleek ik leeg te lopen uit alle mogelijke openingen. Simultaan. Inclusief bloedneus. Hartslag eng. Lopen ging niet want zwabberbenen, staan niet want duizelig, rustig ademhalen niet want benauwd, geen zuurstof, lijkbleek en bezweet. Ondertussen probeerde mijn baarmoeder mij te verlaten via mijn navel. Laat het duidelijk zijn; ik ging dood.

Als je niet kunt lopen, staan of ademhalen dan is de grond een aantrekkelijke optie. Niet comfortabel maar wel lekker vlak, koel en vast. In een staat van pre-ontbinding probeer ik na te denken. Heb ik iets geks gegeten? De laatste keer dat ik iets at was 14 uur geleden… Voedselvergiftiging uitgesloten. Of ik een kater had hoef ik me niet af te vragen want de laatste druppel alcohol was Oud en Nieuw. Misschien een plotselinge allergie voor bed, lakens, stof, onwaarschijnlijk, maar desondanks lag ik op de grond te jong dood te gaan.

De laatste keer dat ik iemand er zo bij had zien liggen was op school, een leerling in een paniekaanval. Maar dat kon het niet zijn. Die middag waren er examens, natuurkunde en wiskunde, naar voor de kids maar dat is toch echt hun probleem.

Wel had ik de avond ervoor van Levende Talen gehoord dat ze, ondanks de herhaalde toezegging, geen examenbijeenkomsten zouden organiseren. Iets waar ik een heel jaar mee aan het lijntje was gehouden was een onbestaanbare leugen gebleken.

En toen snapte ik het. Ik had mijzelf en mijn leerlingen een heel jaar voorgehouden dat dit jaar de eindexamens Frans prima in orde zouden zijn omdat er nu landelijk wel genoeg aandacht voor was geweest en dat iedereen nu wel besefte dat die examens nu wel een keer moesten gaan kloppen. De avond voor het begin van de examens, blijkt die geruststellende gedachte een leugen. Dat kan de paniek inderdaad verklaren. Ik ben voorgelogen en ik heb mijn leerlingen voorgelogen.

Mijn hartslag werd rustiger, ik kon weer ademhalen, het zweten stopte, het leeglopen werd minder, diagnose gesteld, patiënt niet overleden. Wel opgelicht. Puin ruimen, douchen, terug naar bed. Een half uur later was er niets meer aan de hand.

Er is dankzij de politiek veel gebeurd om de examens Frans op orde te krijgen. De hoofdverantwoordelijke is vertrokken, er zit nog een matig geschikt fruithapje maar die zal wel dimmen dit jaar, de examens zijn vooraf door derden gemaakt, de antwoordmodellen zijn extra goed bekeken… hup, naar school. Surveilleren.

Dat was gisteren en surveilleren ging prima. Iedere seconde dankbaar dat ik geen wiskunde- of natuurkundevragen hoefde te beantwoorden. Examens waar ik niet eens in de boekjes blader om te kijken of ik iets zou weten. Het moeilijkste van die examens is stil zitten. Voor de surveillant.

En vanmiddag is het dan VWO Frans… Ik heb begrepen dat de examens VWO niet inhoudelijk aangepast zijn, ze waren immers al gedrukt, maar dat collega’s morgen, op basis van hun eigen antwoorden en die van hun leerlingen, de antwoordmodellen gaan corrigeren. Ze gaan het correctievoorschrift corrigeren. Dat geeft aan dat iedereen weet dat de correctiemodellen corrigeerbaar zijn en dat is mooi meegenomen.

Toch heb ik er geen vertrouwen in. 10 docenten zijn gekozen door het College voor Toetsen en Examens (CvTE) en 10 door Levende Talen. Twee clubs die al jaren samenwerken en al jaren incompetente examens maken. De één draagt een kandidaat voor, de ander neemt er een aan. Voor de hele pyramide aan directe of indirecte examenfuncties zet het CvTE geen stap zonder Levende Talen te consulteren. Levende Talen, die zegt de docenten Frans van Nederland te vertegenwoordigen, geeft de klachten van diezelfde docenten Frans die zij zegt te vertegenwoordigen niet door aan het CvTE. Volgens het CvTE tenminste. «Van Levende Talen horen wij geen kritiek…»

Dit was mijn Facebook conversatie met Levende Talen:

Twee weken geleden:

Charlotte Goulmy Weten jullie al wanneer de examenbijeenkomsten zijn en waar? Groetjes Charlotte

Levende Talen Frans Hoi Charlotte, informatie hierover verschijnt in de komende nieuwsbrief en vanaf dan ook op Facebook. Met hartelijke groet, Levende Talen Frans

Dit was afgelopen zondag:

Charlotte Goulmy Is er al duidelijk wanneer en waar de landelijke bijeenkomsten examens zijn? Dat zou in de laatste nieuwsbrief komen maar dat zijn jullie vergeten...

Levende Talen Frans Levende Talen Frans organiseert geen landelijke bijeenkomsten meer omdat er te weinig animo was onder de leden. Het CvTE organiseert nu bijeenkomsten waarvoor men zich kon aanmelden.

Charlotte Goulmy Dat is bijzonder want Den Haag had dat nadrukkelijk gevraagd... Het CvTE bevestigde dat ook onlangs, jullie zouden dat organiseren en zo het platform voor de docenten vormen. Dit is dus niet conform de eerdere toezeggingen.

Levende Talen Frans Om misverstanden te voorkomen vragen wij je uit te gaan van de informatie die Levende Talen Frans hierover geeft, wij bieden een online platform voor docenten Frans en delen hun feedback met het CvTE. Daarnaast organiseert het CvTE bijeenkomsten waarvoor men zich kon aanmelden. Voor meer informatie hierover dien je persoonlijk lid te zijn van Levende Talen. Met groet, Levende Talen Frans.

Charlotte Goulmy Levende Talen Frans ik ben lid via school, ik neem aan dat inspraak rond examentijd niet afhankelijk is van het soort abonnement?

Levende Talen Frans De examenfora zijn beschikbaar voor alle docenten Frans.

Charlotte Goulmy Levende Talen Frans gelukkig wel, maar dat was niet de afspraak zoals in december gemaakt met het CvTE.

Wat hier zo mooi naar boven komt is het gebrek aan te goeder trouw. Als wij, docenten Frans, inderdaad alleen hadden kunnen inspreken over het al dan niet organiseren van landelijke examenbijeenkomsten als wij dus persoonlijk lid moeten zijn? Echt? Dan hadden ze ons moeten benaderen met de opdracht om 85 euro over te maken en anders onze mondjes te houden. Ik wist niet dat het persoonlijk lidmaatschap verplicht was om mee te mogen praten over de landelijke bespreking van de examens dit jaar. Is dat gecommuniceerd? Ik ben lid. Ik ben lid via school. Ik krijg het tijdschrift gewoon op mijn naam in mijn postvak. Maar dat is niet genoeg? Serieus?

En ook was het natuurlijk een kleine moeite geweest om twee weken geleden te zeggen dat ze die bijeenkomsten niet gingen organiseren. Dan had ik toen de pleuris kunnen laten uitbreken en was ik nog op tijd geweest. En trouwens, ik had me aangemeld voor die bijeenkomsten. Ik hoop dat er kritische docenten gekozen zijn die ik niet ken, dat sluit ik niet uit. Maar waarom hebben ze niet gezegd dat ik 85 euro moest overmaken voor ik überhaupt gekozen kon worden? Serieus?


«Levende Talen Frans De examenfora Frans vindt u dit jaar op onze eigen website Franszelfsprekend. Het forum van Levende Talen worden als enige officieel erkend door het CvTE.» http://www.franszelfsprekend.nl/weblog/?p=668


Die zin klopt van geen kanten, pijnlijk voor een club over taal, maar los daarvan, wie heeft besloten dat zij de enige officiële vertegenwoordigers zijn van de docenten Frans? Serieus?

Vanmiddag zijn de examens VWO. Ze kunnen maar beter zijn om door een ringetje te halen. Ten eerste omdat examens sowieso moeten deugen, ten tweede omdat ze nu wel ongeveer genoeg gewaarschuwd zijn dat het afgelopen is met het broddelwerk en ten derde omdat anders de rechtbanken van Nederland overspoeld zullen worden door onterecht gedupeerde kandidaten die de gang naar de rechter nu wel kunnen vinden.

Na deze ferm geformuleerde gedachtes ging ik douchen en me langzaam opmaken voor de examens VWO Frans. Ik zette thee en ging even kijken of ik nog wat gemist had op Twitter…
https://7905d1c4e12c54933a44d19fcd5f9356-gdprlock/Charlotte9999/status/995787736752820224

Nou dat had ik. Bijval van het CvTE. Ik kreeg op Twitter BIJVAL van het CvTE. Op een examendag. Gekker moet het niet worden. Ik voel tranen opkomen en weet van verbijstering niet waar ik het zoeken moet. Jammer dat ik niet drink. Dit is een wonder waar een beetje bijbel een puntje aan kan zuigen. Misschien komt het wel goed. Misschien kunnen zij de eindexamenbesprekingen afdwingen bij Levende Talen. Misschien zijn ze zo zeker van de kwaliteit van de examens dat ze niet bang zijn voor landelijke bijeenkomsten. The sky is the limit. Over drie uur gaat het feest beginnen…

 

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design