header2

citaat lama anagarika govinda


 

dinsdag, 21 januari 2014 11:32

De empathische bibliotheek

Beoordeel dit artikel
(5 stemmen)

omslag a handbook for revolution empathy krznaricIn februari 2014 verschijnt het "handboek voor de empathierevolutie":
A Handbook for Revolution: Empathy door Roman Krznaric bij uitgeverij Rider Books.
Krznaric - "een van de invloedrijkste lifestyle-filosofen van Groot-Britannië" genoemd - is van mening dat ons brein ontworpen is voor sociale relaties. Empathie is de kern van ons wezen en de sleutel tot fundamentele, sociale verandering. Het is een essentiële transformerende kwaliteit die we behoren te ontwikkelen in de 21ste eeuw.
Voor zijn boek sprak Krznaric met acteurs, activisten, baanbrekende ontwerpers, undercover-journalisten, verpleegkundigen, bankiers en neurowetenschappers. Volgens hem zijn zij een nieuw soort ontdekkingsreizigers en beschikken zij over een zestal eigenschappen en vaardigheden waarmee ze relaties kunnen aanknopen met andere mensen.


De empathische bibliotheek

Behalve zijn nieuwe boek, heeft Krznaric een website over empathie gemaakt, The Empathy Library, de empathische bibliotheek: "'s werelds eerste online collectie empathische boeken". In de bibliotheek zijn boeken en films te vinden die andere mensen aanbevelen: fictie, non-fictie, kinderboeken, speefilms, documentaires en video's.
Boeken en films hebben met elkaar gemeen dat ze ons empathisch vermogen verdiepen, ons helpen in andermans schoenen te gaan staan en de wereld te bekijken door andermans ogen. In de bibliotheek kunnen we stilzitten en reizen, een andere cultuur proeven, op bezoek gaan bij een andere generatie en kennismaken met een andere manier van leven.empathy library

In de bibliotheek is een lijst van de Top Tien meest gelezen boeken en films te raadplegen. Je kunt zoeken op thema, zoals liefde, oorlog of religie, op naam en op regisseur.
De boeken en films worden niet uitgeleend, maar er is veel informatie te vinden over titels, recensies en links. Je treft er boeken aan als Down and out in Paris and London van George Orwell, The Bluest Eye van Toni Morrison, of films als Gandhi en Avatar. Als je lid wordt van de bibliotheek, kun je ook je eigen favoriete titels toevoegen aan de collectie, een commentaar schrijven of een beoordeling geven.

De bibliotheek is gebaseerd op het geloof dat empathie zowel ons leven als de maatschappij kan transformeren. De Britse schrijver Ian McEwan heeft gezegd: "Jezelf voorstellen hoe het is iemand anders te zijn, vormt de kern van ons menszijn. Het is de essentie van compassie, en het begin van moraliteit".
Er is veel onderzoek gedaan dat uitwijst dat boeken en films een uitstekende manier zijn om ons te helpen "een denkbeeldige, empathische sprong te maken", aldus Krznaric.
De bibliotheek refereert ook naar ideeën voor leesclubs, filmclubs, empathieprojecten op school, gemeenschapsorganisaties en workshops.

Ga naar de site van The Empathy Library en die van Roman Krznaric voor meer info en uitleg over empathie. Daarop ook interviews, onderzoeksrapporten, video's, artikelen en projecten over empathie.

The empathy library: http://empathylibrary.com

Website van Roman Krznaric: www.romankrznaric.com

U P D A T E

The new key to happiness, door Roman Krznaric, 25 januari 2014 op site Red magazine online, waarop ook een twee minuten durende video met Krznaric over zijn nieuwe boek Empathy: A handbook for revolution: www.redonline.co.uk

 

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design