header2

Inloggen

vrijdag, 15 december 2017 10:14

Nieuw verschenen en te bestellen: 'Artikel 5 – De beroepseer van de accountant'


omslag artikel5Een nieuw deel in de boekenserie van Beroepseer is verschenen:  Artikel 5 - De beroepseer van de accountant. 

“De registeraccountant onthoudt zich van al hetgeen schadelijk is voor de eer van de stand der registeraccountants”, zo luidde ooit artikel 5 van de Gedrags -en beroepsregels voor de registeraccountant. Het weerhield een deel van de beroepsgroep er niet van dat collectieve eergevoel aan de wilgen te hangen en de eigen verdiensten te laten prevaleren. In 2014 riep de toenmalige minister van Financiën Dijsselbloem de accountants op “hun beroepseer weer terug te krijgen”. Een nobel streven, maar in hoeverre is dat nog een haalbare kaart?

Artikel 5 - De beroepseer van de accountant  biedt een rijke bundeling aan bijdragen met voornamelijk positieve inzichten, scherpe analyses en verhalen van mensen uit of in de nabijheid van de accountancysector. Met als centrale vraag: hoe staat het eigenlijk met de beroepseer van de accountant en wat is er (meer) nodig de accountant te helpen goed werk te leveren in dienst van ons allemaal?

Met bijdragen van onder anderen Arnout van Kempen, Thijs Smit, Martin Martinoff, Marcel Pheijffer, Thérèse Grohnert, Roger Meuwissen, Wim Gijselaers,Henk Scheffers, Frédérique Six, Young Profs, Eric Smit, Boudewijn de Bruin, Arnold Schilder, Christopher Humphrey.

Redacteuren van Artikel 5 zijn Margreeth Kloppenburg, publicist/spreker en onderzoeker/docent aan de Hogeschool Utrecht en Thijs Jansen, directeur van Stichting Beroepseer en onderzoeker/docent aan het Institute of Governance van de Universiteit van Tilburg.

“Wat ik wel weet, is dat ik het hartgrondig eens ben met de redactie van deze uitgave, die het accountantsvak op positieve wijze wil neerzetten als een eervolle professie: met hoge kwaliteitseisen ten aanzien van het uitvoeren van een wettelijke taak (de controle van de jaarrekening), met een nadruk op het dienen van de publieke zaak, telkens gericht op het uitvoeren van verantwoordelijk werk”.
Marcel Pheijffer, hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden, in zijn essay ‘You can’t handle the truth’.

“While the basics of professions and professionalism have long been established, it is crucial to revisit them regularly. In this important and timely work, Margreeth Kloppenburg, Thijs Jansen, and their colleagues consider how the profession of accountancy can continue its critical work in a time of rapid change, powerful market forces, and often disruptive technological innovations”.
Howard Gardner, co-author of Good Work: When Excellence and Ethics Meet, and Director, The Good Project, Harvard School of Education.

Klik hier voor complete inhoudsopgave van Artikel 5.

Bestellen à €  32,50 per exemplaar ( 250 pagina’s, december 2017) bij Beroepseer Vrije boeken: https://beroepseer.vrijeboeken.com

artikel 5 beroepseer accountant bestellen

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design