header2

citaat jacques wallage


 

woensdag, 10 april 2013 11:20

Vakmanschap en beroepseer van de bootlieden van Kimolos

Beoordeel dit artikel
(7 stemmen)

kimolosOp een stormachtige dag in maart 2013 probeert een veerboot aan te leggen in de haven van het Griekse Kimolos, een van de Cycladen-eilanden in de Egeïsche Zee. De poging is op video opgenomen en laat zien hoe bootlieden met toewijding, professionele verantwoordelijkheid en vakmanschap hun werk doen terwijl hoge golven tegen de kade beuken en er steeds heftiger overheen spoelen. Afmeren gebeurt dagelijks, maar het blijft altijd risicovol werk. Zonder vakkennis is het zelfs levensgevaarlijk.

De Grieken genieten momenteel niet zo'n beste reputatie, ze zouden niet beschikken over veel arbeidsethos. Dat geldt in ieder geval niet voor deze werkers. Alexis Papachelas van het dagblad Kathimerini heeft een artikel gewijd aan de video. Hij doet een schatting naar het maandloon van de bootman die het werk coördineerde en de boot hielp afmeren. Misschien zevenhonderd euro: "Deze man is al twee of drie keer gekort op zijn loon en toch blijft hij zijn werk goed doen. Het is een wonder hoe Griekenland het de afgelopen drie jaar heeft overleefd, dankzij de mensen die eenvoudig hun plicht doen: leraren die in ijskoude scholen werken, militairen op verafgelegen posten, dokters die zonder vergoeding spoedgevallen behandelen, politiemensen die ons beschermen tegen gewetenloze criminelen. Ze zijn de steunpilaren die ervoor zorgen dat de staat niet in elkaar stort. Sommigen dachten dat loonvermindering zou leiden tot inactiviteit en langzamer werken, terwijl anderen zich nog steeds afvragen wat hen beweegt door te gaan. Misschien heeft het te maken met dat spreekwoordelijke gevoel van trots dat diep verscholen ligt onder de cultuur van dolce vita en nouveau-riche".

Lees het hele artikel The Kimolos coast guard, door Alexis Papachelas in dagblad Kathimerini, Engelse editie, 7 april  2013. Klik hier.
Zie video hieronder. Duur: ruim tien minuten.

Gerelateerde video

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design