header2

citaat jacques wallage


 

zondag, 18 mei 2014 09:30

De visie van Erik van Zuidam op regionale samenwerking

Beoordeel dit artikel
(14 stemmen)

erik van zuidam 2Erik van Zuidam is directeur van de Veiligheidsregio Groningen, een nieuw, in januari 2014 van start gegaan samenwerkingsverband van overheidstaken en hulpdiensten w.o. de brandweer.
Hoe zorg je er nu voor dat door fusie en schaalvergroting een organisatie niet verzandt in bureaucratie? Dat mensen niet verloren raken?

Van Zuidam zegt dat hij veel geleerd heeft van reorganisaties, maar ook veel heeft afgeleerd. Hij wil een organisatie die past bij het tijdsgewricht waarin we momenteel leven: "We leven niet meer in een tijd van veranderingen. We leven in een verandering van tijdperken".
De oude systemen zijn uitgewerkt. Het is tijd voor iets nieuws, voor andere begrippen, structuren en ander gedrag.

Volgens Van Zuidam werken de beste systemen op de rand van orde en chaos. Op die rand ontstaan er mooie dingen. Bij teveel orde gaat het mis, is er geen beweging meer. Bij teveel chaos, is er teveel beweging en gaat het ook mis. Een samenleving kan alleen overleven als ze in beweging blijft. Teveel werken in verticale structuren is ook niet bevorderlijk voor een vitale samenleving. Bovenin de piramide gaan zitten en tegen de ambtenaren zeggen: u doe dit en u doet dat, kan niet meer. Van bestuurders, burgemeesters en gemeenteraden mogen we nu verlangen dat ze meer horizontaal gaan werken. Niet denken: ik moet informatie hebben en vervolgens ga ik bepalen wat er gebeurt, maar over de grenzen van de eigen organisatie heenreiken.
In feite moet iedereen zijn vak opnieuw uitvinden. De moderne ambtenaar claimt bijvoorbeeld ruimte om zijn vak goed uit te oefenen. Van Zuidam verwacht dat vertrouwen van burgers in de overheid toeneemt door samenwerking op lokaal en regionaal niveau.

 Erik van Zuidam is Voortrekker van Beroepseer. Zie: www.beroepseer.nl

Gerelateerde video

1 Reactie

 • Reactielink Jacques Smeets dinsdag 27 mei 2014 22:52 Door Jacques Smeets

  Hallo Eric,

  Hartelijk welkom als voortrekker van de stichting. Wij zullen elkaar wellicht hier of daar treffen.

  Hele bijzondere, voor mij vanzelfsprekende visie over leiderschap in relatie tot de beweging op de rand van orde en chaos.
  Je moet jezelf in wezen in onbalans brengen om een stap te maken. Dat vond ik een hele bijzondere opmerking in een tijdsgewricht, waarin individualisme, opportunisme en materialisme zo'n grote rol spelen.

  Wat ik uit jouw boodschap begrijp is dat wij onszelf (zowel de dienaar als de gediende) bewust worden van onze eigen betrokkenheid bij de processen.
  Ik kan die filosofie van harte ondersteunen.

  Mooi hoe jij de verbinding legt tussen het verleden, heden en toekomst.

  Veel succes en plezier gewenst bij de stichting.

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design