header2

citaat jacques wallage


 

vrijdag, 21 februari 2014 13:06

Beroepsdilemma's: van huisarts tot bankier, van gezinsmanager tot generaal

Beoordeel dit artikel
(21 stemmen)

deirdre enthovenAls wij over falend beleid of een misstand in bijvoorbeeld de jeugdzorg horen, zijn we verontwaardigd. We oordelen razendsnel over wat anderen doen. Journaliste Deirdre Enthoven heeft een aantal mensen met uiteenlopende beroepen geïnterviewd om te weten te komen hoe zij tot beslissingen komen en met wat voor dilemma's zij te maken krijgen in hun werk. Ze nam een kijkje in de keuken bij onder anderen een kinderarts, rechter, gezinsmanager, politicus, bankier, topsporter en huisarts.

Dilemma's zijn er altijd maar ze liggen bijna altijd ergens anders dan we verwachten. Dat bleek bijvoorbeeld duidelijk uit het interview met Dick Berlijn, commandant der Strijdkrachten. Hij kon wakker liggen door te moeten kiezen wie van twee even geschikte mannen promotie zou krijgen.

Uit de interviews, gepubliceerd in het boek Bewogen besluiten - Professionals en hun dilemma's, kwam naar voren dat er een universeel mechanisme in werking treedt bij het nemen van een beslissing. Die komt meestal niet van buitenaf - al gaat men uiteraard bij anderen te rade en raadpleegt men wet- en regelgeving - de uiteindelijke beslissing komt meestal in een intuïtief gevoel bovendrijven. Die intuïtie is meer dan een emotie of een gevoel, het is de optelsom van kennis en ervaring die de doorslag geeft.

 

Gerelateerde video

Laat een reactie achter

Als u reeds lid bent van beroepseer, dient u eerst in te loggen om te kunnen reageren.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design