header2

donderdag, 10 november 2011 10:14

Foto-impressie Overhandiging rapport en petities Promotiegroep Ouderenzorg

Beoordeel dit artikel
(12 stemmen)

promotiegroep ouderenzorg_voorkant

 

 

 

 Op dinsdagmiddag 8 november 2011 overhandigde de Promotiegroep Ouderenzorg twee petities van in totaal ruim 22.000 handtekeningen alsmede het rapport Zorg voor verandering - de werkvloer spreekt aan leden van de Vaste commissie van de Tweede Kamer voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Dat gebeurde in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw, gelegen aan het Plein in Den Haag. De petitie met ruim 17.000 handtekeningen vraagt om een onderzoek naar de effecten van marktwerking in de zorg en de oorzaak van de stijgende kosten. De petitie van ruim 5.000 handtekeningen vraagt om meer menselijkheid in de zorg.

Jarenlang zijn vier groepen van zorgwerkers uit zorginstellingen en de thuiszorg met elkaar bezig geweest de stem van de werkvloer te laten horen in de maatschappij: Zorgcrisis, Nu Basta, Zorgtekorten Hyves en Zorg in actie.
Ze vertelden wat er niet goed was in hun werkomgeving  en gaven voorbeelden hoe het wel moest. Er werden handtekeningen opgehaald voor petities en er werden manifestaties gehouden, zoals de Landelijke Zorgmanifestatie op de Dag van de Verpleging, 12 mei 2010 in Den Haag. De noodklok werd geluid op centraal gelegen pleinen in diverse steden om een signaal af te geven aan het publiek, het was twee voor twaalf.

Intussen was Simmy de Vries van Nu Basta begonnen met het samenstellen van een rapport en het opstellen van een manifest, Zorg voor verandering - de werkvloer spreekt, dat op 12 mei 2011 werd aangeboden aan twee Tweede Kamerleden, Henk van Gerven van de SP en Agnes Wolbert van de PvdA.  In het rapport is, zoals de titel al aangeeft, de werkvloer aan het woord.

De Promotiegroep Ouderenzorg is voortgekomen uit deze vier actiegroepen. Met de bundeling van krachten en het aanbieden van rapport en petities aan de Vaste Kamercommissie van VWS is er de verwachting dat de werkvloer van de ouderenzorg uitgenodigd wordt mee te praten over toekomstig beleid en het ontwikkelen van een visie op de ouderenzorg van de 21ste eeuw.  De groep wil zich sterk maken voor verbetering en vereenvoudiging. Ze wil werken in de ouderenzorg aantrekkelijk maken en kwaliteit bovenaan plaatsen. De regie op de werkvloer moet weer in handen komen van de beroepskrachten zelf en niet van overbodige managers.
De vier kernleden van de Promotiegroep Ouderenzorg bestaat uit: woordvoerster Simmy de Vries, Irene Hadjidakis, Tobi Badart-Damhuis en Petra van Ham.

Op de website www.nubasta.nl kunnen rapport en manifest, alsmede een samenvatting gedownload worden.
Zie ook de websites: www.zorgcrisis.info en http://tobina1.hyves.nl/
Foto-impressie van de Landelijke Zorgmanifestatie op het Plein in Den Haag op 12 mei 2010. Klik hier.
Foto-impressie van bijeenkomst Zorg voor verandering in Den Haag op 12 mei 2011. Klik hier. 

promotiegroep ouderenzorg_5   promotiegroep ouderenzorg_6
Met uitgestoken hand verwelkomde voorzitster Pauline Smeets van de Vaste Kamercommissie VWS de leden van de   Promotiegroep Ouderenzorg. Dit warme welkom in de Statenpassage van de Tweede Kamer werkte motiverend.
promotiegroep ouderenzorg_2   promotiegroep ouderenzorg_1
Irene Hadjidakis (links met bril) stak dan ook, als altijd gepassioneerd, meteen van wal met een toelichting bij het aanbieden van petities en rapport "Zorg voor verandering - de werkvloer spreekt". De    Kamerleden luisterden aandachtig toe. Daarna gaf Simmy de Vries (2e links) de visie van de Promotiegroep ten beste, met naast haar, links, Tobi Badart-Damhuis en, rechts, Petra van Ham en Irene Hadjidakis.
promotiegroep ouderenzorg_7   promotiegroep ouderenzorg_8
Wat de zorgwerkers vertelden was duidelijk niet tegen dovemansoren gezegd. Hier werd democratie bedreven: praten en luisteren.   V.l.n.r. Kamerleden Pia Dijkstra, Henk van Gerven, Agnes Wolbert, Linda Voortman, Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink, Karin Straus en Hanke Bruins Slot. 
promotiegroep ouderenzorg_3   promotiegroep ouderenzorg_10
Tot slot overhandigde Alexandrien van der Burgt van de Stichting Beroepseer en de Goed Werk Hub een exemplaar van Jaco van Hoorns boek "Sturen op vertrouwen" aan Pia Dijkstra van D66.    Karin Straus van de VVD kreeg een exemplaar van Ingrid Windmeijer, ondersteuner van de Promotiegroep Ouderenzorg en zelf al jaren werkzaam in de zorg.
promotiegroep ouderenzorg_13   promotiegroep ouderenzorg_12
Ook kamerlid Elbert Dijkgraaf van de SGP gaf acte de présence en ontving een boek, waarna het afscheid nemen kon beginnen. Van Agnes Wolbert van de PvdA door Irene Hadjidakis. Wolbert had op 12 mei het rapport al enthousiast in ontvangst genomen.
promotiegroep ouderenzorg_9   promotiegroep ouderenzorg_15
Van Linda Voortman van GroenLinks en Wim van der Hoorn van ABVA/KABO FNV door Tobi Badart. Voor de Promotiegroep Ouderenzorg is een belangrijke stap gezet. De werkvloer dankt de vier kanjers van vrouwen voor al hun inspanningen.   Wij houden u op de hoogte van de voortgang, maar sluiten nog af met Simmy de Vries en haar man Dries die op een Haags terras al klaar zitten om te toasten op het mooie moment van democratie op deze dinsdagmiddag van 8 november 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design