header2

vrijdag, 20 mei 2011 11:14

Foto-impressie Zorg voor verandering - de werkvloer spreekt

Beoordeel dit artikel
(8 stemmen)

zorgbijeenkomst_goedwerkhub_klein

Op donderdag 12 mei 2011, de Dag van de Verpleging, kwamen vertegenwoordigers van vier landelijke actiegroepen uit de zorg bij elkaar op het Plein in Den Haag om een manifest met vijftien stellingen en een rapport te overhandigen aan Tweede Kamerleden: "Zorg voor verandering – de werkvloer spreekt".

Aangezien het Kamerreces was, waren er niet veel parlementariërs om rapport en manifest in ontvangst te nemen, maar gelukkig waren daar wel Henk van Gerven van de SP en Agnes Wolbert van de PvdA.

In het Rapport staan o.a. knelpunten van de zorg vermeld en worden aanbevelingen gedaan om de ouderenzorg eenvoudiger en goedkoper te maken.

De vier actiegroepen – Nu Basta, Zorgtekorten Hyves, Zorg en Actie en Zorgcrisis - bestaan uit verzorgenden en verpleegkundigen uit de thuiszorg en de instellingszorg en waren een jaar geleden op 12 mei ook al naar het Plein in Den Haag gekomen voor de Landelijke Zorgmanifestatie. Op die dag in 2010 gingen de actievoerders met twee petities van resp. 15.000 en 5000 handtekeningen naar de Tweede Kamer met verzoek om o.a. een parlementaire enquete naar de effecten van marktwerking in de zorg.

Aansluitend aan de ontmoeting op het Plein was er een lunch in de Goed Werk Hub in Den Haag. Actievoerders, kamerleden, een ambtenaar van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, een vertegenwoordiger van vakbond Abvakabo FNV en Alexandrien van der Burgt van de Stichting Beroepseer en de Goed Werk Hub gingen met elkaar in gesprek en nodigden elkaar uit het woord te nemen voor het uiteenzetten van de de standpunten.

Aan het slot werd overeengekomen rapport en manifest te sturen naar de staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, en naar de Vaste commissie voor VWS waarin alle Tweede Kamerleden die belast zijn met gezondheidszorg zitting hebben.

De hoop van de actiegroepen is nu dat ze aan tafel worden uitgenodigd om mee te praten over de noodzakelijke veranderingen en verbeteringen in de thuiszorg en de instellingszorg zodat ook de werkvloer zich in de toekomst kan vinden in het te voeren beleid.

Rapport en manifest zijn te downloaden op de website van Nu Basta: www.nubasta.nl

zorgbijeenkomst_goedwerkhub_6 zorgbijeenkomst_goedwerkhub_2
Verzamelen op het Plein in Den Haag voor de deur van de Tweede Kamer op de dag van de Verpleging, 12 mei 2011, voor aanbieding van manifest en rapport "Zorg voor verandering - de werkvloer spreekt". SP Tweede Kamerlid Henk van Gerven, 2e van links staande naast Agnes Wolbert van de PvdA, kwamen de actiegroepen tegemoet. Rechts Alexandrien van der Burgt van de Stichting Beroepseer en de Goed Werkl Hub.
zorgbijeenkomst_goedwerkhub_1 zorgbijeenkomst_goedwerkhub_5
Vier medewerkers van Savant Zorg uit de regio Helmond kwamen de actie steunen. Tijdens de lunch, aangeboden door de Goed Werk Hub, nam men om beurten het woord.
zorgbijeenkomst_goedwerkhub_4 zorgbijeenkomst_goedwerkhub_10
Simmy de Vries van Nu Basta legde uit wat haar en de andere actiegroepen bewogen heeft om het rapport en het manifest te schrijven. Monique Hesen van Savant Zorg las tijdens de lunch een brief voor die begon met....ik ben boos omdat.....
zorgbijeenkomst_goedwerkhub_12 zorgbijeenkomst_goedwerkhub_11
en Tobi Badart van actiegroep Zorgtekorten Hyves gaf haar visie  op de situatie in de zorg. Dat deed ook Marijke Boelkens, docent verzorging aan het ROC Noorderpoort.
zorgbijeenkomst_goedwerkhub_13 zorgbijeenkomst_goedwerkhub_14
En ook Irene Hadjidakis van actiegroep Zorgcrisis sprak even gepassioneerd als vorig jaar op de Landelijke Zorgmanifestatie. Ondertussen liet Johanna de Groot aan Rinze Bulstra, projectleider Administratieve lasten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken foto's van haar schilderijen zien, zoals
schilderij_johanna_de_groot zorgbijeenkomst_goedwerkhub_9
deze die vorig jaar op het Plein waren tentoongesteld onder de bomen. Maar ook traditioneel protesteren met een opvallend bord gebeurde aan het slot van de lunch.
zorgbijeenkomst_goedwerkhub_8 omslag_rondom10_hetboek
Toen dook ook Cees Grimbergen op, de vroegere presentator van het televisieprogramma Rondom 10. Hier signeert hij op een terras om de hoek van de Goed Werk Hub een exemplaar van zijn zojuist verschenen boek "Rondom 10 - het boek" voor de daarin met name genoemde Irene Hadjidakis.
zorgbijeenkomst_goedwerkhub_3 zorgbijeenkomst_goedwerkhub_7
We laten nog even de lachende gezichten zien van de Kamerleden Henk van Gerven en Agnes Wolbert, als belofte voor de actievoerders, die gehoord willen worden en willen meepraten over de uitvoering van hun werk. Veel dank gaat uit naar Simmy de Vries (geheel rechts) die zich een jaar lang heeft ingespannen om rapport en manifest te voltooien. 

 

 

1 Reactie

  • Reactielink johanna de Groot dinsdag, 24 mei 2011 10:43 Door johanna de Groot

    Dag Alexandra,

    Ik was je helemaal vergeten te mailen.
    Mooie foto's hoor!! Het was een mooie dag.

    Groetjes, Johanna

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design