header2

Inloggen

Actueel in Beroepseer


omslag tien jaar st beroepseer midTer afsluiting van de viering van het tienjarig bestaan van Stichting Beroepseer verschijnt de jubileumbundel Tien jaar Stichting Beroepseer 2006 - 2016. In de bundel maken voortrekkers, bestuursleden en beide oprichters van de stichting de balans op. Ze blikken terug op de afgelopen tien jaar en geven aan met wat voor uitdagingen we in de toekomst te maken krijgen. Wat heeft tien jaar Beroepseer teweeggebracht? Welke ontwikkelingen zien we om ons heen? Waaraan wil Stichting Beroepseer bijdragen en hoe?

 
erik van zuidam rijnlander van het jaar

 

 

 

 

 

 

 

“Het is hem gelukt. Een absoluut unicum. Erik van Zuidam is de allereerste Rijnlander van het Jaar. De eerste in een nog lange reeks, die met hem begint. De prijs bestaat uit een Rijnland wisseltrofee in de vorm van een authentiek stukje Limes, alsmede een ingelijste oorkonde”.


wat bezielt de universiteit leiden 2Biedt academisch werk tegenwoordig nog voldoende carrière-perspectief, constructieve werkrelaties met collega’s en de mogelijkheid om je talenten breed in te zetten? Drie presentaties en gesprekken daarover op de Studium Generale-bijeenkomst in Leiden op dinsdag 14 februari 2017.

Heeft toegenomen onderzoekscompetitie geleid tot een academische ratrace? Vermindert dit de kwaliteit van de wetenschap? Moeten we rivaliteit temperen en meer inzetten op samenwerking en gemeenschapsvorming? En is de betrokken wetenschapper tegenwoordig beter af buiten de academie?

 
het gepeperd gesprek zorgdebat follow the money klHebben de zorgverzekeraars hun bestaansrecht bewezen? Daarover houdt Follow the Money in de aanloop naar de verkiezingen een zorgdebat onder de titel Een gepeperd gesprek. Wees erbij op donderdagavond 26 januari 2017 in Amsterdam. Een van de sprekers is Thijs Jansen, directeur van Stichting Beroepseer. Follow the Money (FTM) is het multimediaal platform voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek.


corine korrelStichting Beroepseer heet Corine Korrel hartelijk welkom als nieuwe voortrekker!

Corine Korrel (1963) is oprichtster van Onderwijs/VMBO On Stage: van rode lap naar rode loper! Directe aanleiding was een televisie-uitzending in 2006 waarin het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs voor de zoveelste keer negatief in beeld kwam: “Steeds als ergens iets vervelends gebeurde, vermeldden de kranten er expliciet bij: die en die vmbo’er had een bushokje vernield. Bij leerlingen van andere scholen stond dat er nooit bij. En ik geloof echt niet dat het daar niet voorkomt. Dit werkt als een rode lap op een stier. Het idee voor VMBO On Stage werd diezelfde avond bedacht”.


beroepseer actie 2De verkiezing van Trump en de Brexit illustreren het toenemende populisme in de wereld. Met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht is de vraag waar wij in Nederland voor kiezen, populistisch of moreel gezag?

De Stichting Beroepseer kiest voor moreel gezag. Om deze boodschap te ondersteunen hebben wij een kerstaanbieding. Bij aankoop van het essay Ambtelijk vakmanschapen moreel gezag voor € 19,99, krijgt u een gedrukt exemplaar van de bundel Moraliteit in actie cadeau.


jordi lammers taalenten 2016 klJordi Lammers, sinds september 2016 voor een jaar ‘Writer in residence’ bij stichting Beroepseer krijgt een prijs uitgereikt door Bibliotheek Gelderland Zuid vanwege zijn bijdrage aan de taalcultuur in de regio Nijmegen. Dat is op 25 november 2016 bekend gemaakt door de bibliotheek.

De prijs wordt voor de derde keer uitgereikt aan TAALenten, mensen die anderen inspireren om zelf te gaan lezen en schrijven. Bijvoorbeeld voorlezers, schrijvers, dichters, laaggeletterden, kortom mensen met een verhaal in de leeftijd van 8 tot 88. Deze onderscheiding wordt uitgebreikt in de hoofdvestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid: De Mariënburg.


omslag onbehagen 2

Dinsdag 29 november 2016 vindt er een bijeenkomst plaats met Bas Heijne en Gabriël van den Brink in Den Haag over Twintig jaar Nederlands onbehagen.
In september 2016 verscheen het essay Onbehagen. Een nieuw licht op de beschaafde mens van de hand van Bas Heijne, schrijver, essayist, en columnist voor NRC Handelsblad.
in 1996 verscheen van Gabriël van den Brink het boek Onbehagen in de politiek. Een verkenning van de tijdgeest tegen het einde van de eeuw.


symposium goedwerk academici beroepseer knawIn september 2016 verscheen het boek Goed werk voor academici*). Op basis van onderzoek concluderen de auteurs dat de toegenomen onderzoekscompetitie heeft geleid tot een academische ratrace. Vermindert dit de kwaliteit van de wetenschap? En is de betrokken wetenschapper tegenwoordig beter af buiten de academie?
In vervolg op het boek organiseren de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW), het Rathenau Instituut en Stichting Beroepseer in Amsterdam het symposium: Goed werk voor academici. Over de beroepseer van wetenschappers.


jordi lammersJordi Lammers is voor een jaar ´Writer in residence’ bij stichting Beroepseer. Vandaag publiceren wij zijn eerste verhaal Handen en voeten. Hij gaat voor ons verhalen schrijven over werkende mensen, over mensen die zorg dragen voor de ander en zorg ontvangen. Hoe gaan zij om met de dilemma’s en emoties die daarmee gepaard gaan?

Begin van Handen en voeten:
--- Toen de zestienjarige Hirona in een schoonheidsalon ging werken, ontdekte ze eindelijk een talent dat haar klasgenoten ontbeerden: ze kon aan de voeten van haar klanten aflezen hoe ze in hun vel zaten.

Pagina 1 van 2
Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design